وجود منابع بی شمار انرژی همچون باد و خورشید کشور ایران را به معدن انرژی و آینده انرژی تبدیل نموده است. برای نمونه ایران با داشتن ۳۰۰ روز آفتابی رده‌های بالای دنیا را در قابلیت تولید انرژی خورشیدی دارد. کشور ایران همچنین از ظرفیت های خوبی در حوزه باد برخوردار است. توسعه مزرعه های بادی در ایران در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است.

یکی از منابع مهم انرژی پاک در دنیا باد است. ایرانیان در طول قرن های گذشته به اهمیت این نیرو پی برده و در پی استفاده از آن بوده اند. بادگیرها نمادی از خلاقیت ایرانیان در استفاده از باد هستند.

در ایران حدود ۸۰۰ مگاوات برق از انرژی های نوین تجدید پذیر تولید می شود که سهم نیروگاه‌های بادی در این حوزه حدود ۴۰% است.

مزرعه بادی منجیل

اولین نیروگاه بادی ایران و خاورمیانه در سال ۱۳۷۳ با نصب اولین توربین ۳۰۰ کیلوواتی دانمارکی در شهر منجیل آغاز به کار کرد. به تدریج با نصب توربین های بیشتر در همان سایت و سایتهای هرزویل و رودبار و سرانجام سیاهپوش این مزرعه بادی توسعه یافت. کارفرمای پروژه سازمان انرژی اتمی بود وهمزمان نیز قراردادی با شرکت صبا نیرو برای انتقال تکنولوژی (با بالاترین ظرفیت آن روز یعنی ۶۰۰ کیلووات) منعقد گردید.

توربین های این مزرعه بادی کوچک هستند و پره های آن ها در حدود ۱۷ متر طول قطر آن ۳۴ متر است. هم اکنون (سال ۱۳۹۹) پره های توربین ها بین ۵۰ تا ۱۰۰ متر و ظرفیت ها تا ۳٫۵ مگاوات می رسد. در این مزرعه حدود ۱۲۰ تا ۱۳۰ توربین در حال کار کردن است و برق تولیدی آن حدود ۱۰۰مگاوات است.

مرزعه بادی منجیل

مزرعه بادی بینالود

در سطح سایتهای شناخته شده در سطح جهان دو سایت متمایز وجود دارد: سایت آلتامونت پاس کالیفرنیا و دیگری سایت بینالود. وجه تمایز این دو سایت در این است که در تابستان بیشتر باد می‌آید. در نتیجه تولیدی این دو سایت در تابستان که پیک مصرف است پیک تولید هم است. کارهای مقدماتی آن از سال ۷۴ شروع شد. مرزعه بادی بینالود نیشابور بوسیله ی سازمان انرژی های نو ایران ساخته شده است. این پروژه در سال ۱۳۸۱ آغاز و در سال ۱۳۸۶ در مساحت حدود ۷۰۰ هکتار به تعداد فعلی ۴۳ عدد رسید. ظرفیت هرکدام از توربین ها مشابه سایت منجیل ۶۰۰ کیلووات است و برق تولید آن حدود ۶۰ مگاوات است.

مزرعه بادی بینالود

مزرعه بادی کهک

در مزرعه بادی کهک قزوین برای اولین بار از توربین های ۲٫۵ مگاواتی استفاده شده است. در ۲۲ اسفند ۱۳۹۵ فاز توسعه این مزرعه بادی افتتاح گردید. مزرعه بادی کهک قزوین توسط گروه مپنا در منطقه ای به وسعت بیش از ۴ هزار هکتار ایجاد شده است. از مجموعه ۲۲ توربین‌های این مزرعه بادی حدود ۵۵ مگاوات برق تولید می شود. برای ساخت و افتتاح فاز اول این نیروگاه ۳۰ میلیون یورو هزینه شده است.

مزرعه بادی کهک

مزرعه بادی آقکند

مزرعه بادی آقکند، به عنوان دومین مزرعه بادی گروه مپنا، در آذر ماه ۹۸ به بهره‌برداری ‌رسید. این مزرعه، مجهز به ۲۰ توربین بادی ۲٫۵ مگاواتی به ظرفیت مجموع ۵۰ مگاوات در منطقه آقکند از توابع شهرستان میانه واقع در استان آذربایجان شرقی است.

مزرعه بادی آقکند

مزرعه بادی سیاهپوش

در سایت سیاهپوش (واقع در ضلع غربی دریاچه سد سفید رود) برای اولین بار از توربین ها با ظرفیت ۳٫۴ مگاوات بدون گیربکس استفاده شده است. این مزرعه بادی در بهار ۱۳۹۷ افتتاح گردید و شامل ۱۸ واحد توربین بادی ساخت شرکت زیمنس است که حدود ۶۰مگاوات برق تولید خواهد نمود.

مزرعه بادی سیاهپوش

نیروگاه بادی سیستان

بادهای ۱۲۰ روزه استان سیستان و بلوچستان فرصت خوبی برای ایجاد مزارع بادی ایجاد نموده است. با راه اندازی اولین توربین مزرعه بادی میل نادر در آبان ۹۹ امید می رود که تا پایان سال ۱۴۰۰ تعداد ۲۰ توربین نصب شود. در این صورت در مساحت حدود ۱۷هزار هکتار ظرفیت ۵۰ مگاواتی در این منطقه محقق خواهد شد.

مزرعه بادی میل نادر

حقایقی در خصوص مزارع بادی ایران:

  • در حال حاضر (۱۳۹۹) ظرفیت اسمی نیروگاه های ایران حدود ۳۰۰مگاوات است که یک صدم ظرفیت قابل توسعه ایران و در مقایسه با دنیا بسیار کوچک است. در حال حاضر بزرگترین نیروگاه بادی در حال احداث دنیا در شهر گانسوی چین قرار دارد. این نیروگاه دارای ۳۵۰۰ توربین بادی است و نزدیک به ۸۰۰۰ مگاوات برق تولید می کند. شش نیروگاه از ده نیروگاه بزرگ بادی دنیا در آمریکا واقع شده است. بزرگترین آنها نیروگاه بادی آلتا ۱۵۰۰ مگاوات ظرفیت دارد.
مزرعه بادی آلتا آمریکا

در حال حاضر توربین های ساخته شده ایران ظرفیت ۲٫۵ مگاواتی دارند. طول هر پره ۵۳ متر است (بزرگترین پره دنیا ۱۰۰ متر طول دارد). ارتفاع توربین نیز حدود ۸۵ متر (یک ساختمان ۳۰ طبقه) است. وزن هر توربین ۳۰۰ تن (هم وزن ایرباس ای ۳۸۰) است.

توربین بادی شرکت مپنا

توربین های بادی موجود در سرعت باد ۱۲ کیلومتر بر ساعت تا ۹۰ کیلومتر بر ساعت برق تولید می‌کند و در سرعت‌های باد کمتر و بیشتر از حرکت باز می‌ایستد.

با تولید هر ۱۰۰ مگاوات برق ۱۰۰ میلیون لیتر گازوئیل صرفه جویی می شود. هر توربین ۲٫۵ مگاواتی برقی برای ۳۵۰ خانوار را تولید می کند.

4.3 10 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حامد
حامد
2 سال قبل

عالی

نادر غلامی
نادر غلامی
2 سال قبل

با سلام

نادر غلامی
نادر غلامی
2 سال قبل

مشاوره میخوام برای احداث توربین بادی

فهرست
4
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x